I år 2000 er ved lov vedtaget i Danmark, at alt dansk køkkensalt og salt brugt i brødbagerier - skulle tilsættes jod, for at forebygge struma og stofskiftesygdomme. Nu, 9 år efter er der udkommet en Ph.d.-afhandling om effekten af jodberigelse af salt.

Det ser ud til, at antallet af struma er faldet (står ikke hvor meget), men den ellers forventede stigning i antallet af hypertyreose (for højt stofskifte) tilfælde er udeblevet. Altså ingen flere tilfælde af forhøjet stofskifte som følge af jodberigelse af salt.

Hvad der dog er yderst forbløffende - er en stigning i forekomsten af hypothyreose, hvilket vil sige, at på trods tilsætning af jod i køkkensalt - er der nu flere tilfælde af lavt stofskifte, end før at man begyndte jodberigelsen.

Jeg kan ikke rigtig se, at der er taget højde for om det tilsatte jod reelt kunne udnyttes i skjoldbruskkirtlen, eller var bare henvist til blodbanen i de tilfælde, hvor jodreceptorene allerede var optaget af f.eks. fluor fra tandpastaen og andre mundplejemidler... Det kunne være med til at forklare, hvorfor folk udvikler hypothyreose selv om de spiser jodberiget salt.

Noget andet disse forskere burde være opmærksomme på er salt-hysteriet, hvor folk piskes til at begrænse brugen af salt - og dermed også automatisk får mindre jod tilført fra netop denne kilde.... (foruden at saltmangel også smadrer folks binyrer og videre - stofskiftet).

Der er mange muligheder, men forskere er vist lige så enøjede som de fleste endokrinologer.

Afhandlingens titel er: The effect of a mandatory iodization programme on the prevalence of benign thyroid disorders og kan hentes som pdf-fil her